Sineu
Divendres 25 d'octubre a Sineu: La infància, protagonista de l’espai públic
El proper divendres 25 Sineu en Bici i a Peu organitzam una jornada centrada en la infància.
novaestaciosineu 21/10/2024 - 19:04:26

Divendres 25 d'octubre a Sineu: La infància, protagonista de l’espai públic 

El proper divendres 25 Sineu en Bici i a Peu organitzam una jornada centrada en la infància: Reclamar carrers oberts per als infants i un taller sobre experiències pedagògiques i participació infantil i adolescent en el territori. La iniciativa d’obrir els carrers als infants, també coneguda com Street for Kids, és una campanya internacional impulsada per la coalició europea Clean Cities que defensa la mobilitat activa, compartida i elèctrica per a un futur urbà més habitable, segur i sostenible.

Sineu en Bici i a Peu, dins el grup de treball d'entorns escolars segurs i saludables de Vianants Mallorca i Fapa Mallorca, organitzam una activitat amb els infants de l'escola Rodamilans per reinvindicar l'espai infantil als carrers del poble dins un entorn segur i saludable.

L'activitat consisitirà en trobar-nos als carrers del voltant de l'escola i pintar-los amb guixos, on posteriorment Sineu en Bici i a Peu s'inspirarà per fer una intervenció permanent a un tram del camí escolar ubicat a la part del Frontón del carrer Son Costa.

Posteriorment, a les 17:00 h, al menjador de l'escola, tindrà lloc el Taller sobre Experiències Pedagògiques i Participació Infantil i Adolescent en el Territori.

Les associacions Sineu en Bici i a Peu, Nova Estació, i Kal melanina, juntament amb la col·laboració de l’AMIPA Rodamilans i la Cooperativa Circula Cultura, conviden a participar en un taller vivencial centrat en compartir experiències pedagògiques i de participació activa infantil i adolescent en els seus territoris.

Camila Estigarribia i Georgina Dezcallar ens acompanyaran en la reflexió de com les persones adultes podem vivenciar espais on les veus i necessitats infantils i adolescentes s’integrin de manera real i significativa en els seus entorns, afavorint el seu desenvolupament integral com a part activa del territori i de la societat.

Camila Estigarribia i Georgina Dezcallar són dos referents clau en la participació d’infàncies i adolescències en el territori, amb trajectòries que aborden l’educació des de perspectives innovadores i transformadores. Ambdues defensen que la seva participació no és només una qüestió de drets, sinó una via per construir comunitats més justes i equitatives, on les veus de totes les generacions siguin valorades i tinguin impacte en la vida pública.

La importància del que Camila i Georgina tenen a dir sobre la participació d’infàncies i adolescències en el territori resideix en la seva capacitat per crear espais on els més joves siguin protagonistes actius. En un context on sovint la veu de la infància i l’adolescència queda relegada per l’adultocentrisme, ambdues professionals han demostrat, a través de les seves trajectòries, que és possible dissenyar models de participació inclusius.

Estigarribia, des d’una perspectiva de resistència educativa i recreativa, i Dezcallar, amb el seu enfocament en l’acció comunitària i l’animació sociocultural, aposten per processos en que infants i adolescents no només participin, sinó que siguin escoltats, respectats i enfortits.

Camila Estigarribia: Educadora Popular i Facilitadora de Processos Comunitaris, amb una llicenciatura en lletres, que ha treballat durant anys a Amèrica Llatina i el Carib, promovent l’educació popular i la recreació crítica. El seu enfocament està profundament arrelat en les infàncies i les joventuts, especialment en comunitats vulnerables. Estigarribia utilitza l’art, el joc i la recreació com a eines poderoses per fomentar la participació comunitària i elevar les veus d’infants i adolescents.

La seva experiència inclou projectes en territoris rurals i urbans, treballant en espais participatius amb infàncies. Al llarg de la seva carrera, ha facilitat processos educatius amb una mirada crítica cap a les desigualtats i ha apostat per dispositius teatrals alternatius com el teatre espontani i el Lambe Lambe, un recurs escènic que permet expressar les veus dels més joves en contextos de vulnerabilitat.

Georgina Dezcallar: Educadora Social i Dinamitzadora Comunitària, compromesa amb la participació infantil i juvenil en el territori. Ha desenvolupat la seva carrera a Catalunya i ha centrat els seus esforços en la dinamització d’espais públics i

comunitaris, especialment a través de l’animació sociocultural. Dezcallar ha treballat en múltiples projectes participatius en municipis com Sant Boi de Llobregat, dissenyant i coordinant processos on es fomenta l’empoderament dels més joves.

Com a fundadora de la cooperativa Circula Cultura, ha dissenyat i promogut projectes socioeducatius enfocats en la participació d’infants i adolescents en la vida pública. El seu treball amb els consells locals d’infància i adolescència ha estat fonamental per generar dinàmiques participatives en les quals els més joves són escoltats i tenen un rol actiu en les decisions de les seves comunitats.

Ambdues desafiant l’adultocentrisme i proposant enfocaments no tradicionals d’educació en espais oberts. 

 

Reciente
Visto
Comentado